Onderhouden van pH-waarde

Eerst en vooral zorg je ervoor dat de pH-waarde zich tussen 7.2 en 7.6 pH bevindt. De pH-waarde van je zwembadwater kan je onderhouden door pH Minus of pH Plus toe te voegen aan het zwembad.

Een te hoge pH kan gevaarlijke bacteriën ontwikkelen omdat de chloor minder actief is. Bovendien kan de combinatie van te weinig chloor en een te hoge pH leiden tot algengroei en groen zwembadwater.

Een te lage pH-waarde kan leiden tot corrosie van alle metalen onderdelen (bv. ladders, verlichting, …) en tot die irriterende chloorgeur die oog-, neus- en huidirritaties veroorzaakt. Maar deze zaken kan je met een goed zwembadonderhoud eenvoudig vermijden.

Chloorwaarde zwembad controleren

Na de pH-waarde houd je ook het actief vrij chloor in de gaten. De aanwezigheid van chloor is noodzakelijk voor helder en gezond water (= geoxideerd en gedesinfecteerd water). Om het zwembad voldoende te desinfecteren dien je volgende concentraties vrije chloor aan te houden:

  • Buitenzwembad : tussen 1.0 en 2.5 mg/l
  • Binnenzwembad : tussen 0.5 en 1.5 mg/l

Op die manier is het water van je zwembad ideaal onderhouden, helder en vrij van bacteriën en virussen.

Technisch & algemeen zwembad onderhoud

Naast het op peil houden van de chloor- en pH-waarde dien je ook je filterinstallatie van je zwembad te onderhouden. De filter tijdig backwashen zorgt voor een ideale werking waardoor het gebonden, niet actieve chloor uit het zwembad verdwijnt.

Ten slotte is belangrijk dat je ook het grof vuil uit het zwembad verwijderd. Sommige zaken kan je eenvoudig wegscheppen met een schepnet, kleinere vuildeeltjes filter je weg met een manuele of robotstofzuiger.

Belangrijk is dat je het zwembad meermaals per week onderhoudt, dan blijft het zwembadonderhoud beperkt tot slechts enkele minuten. Wie het onderhoud echter uitstelt, zal meer werk hebben aan het zwembad.

Automatisch onderhoud van het zwembad

Naast een manueel onderhoud kan je het zwembad ook automatisch onderhouden. Dit kan met behulp van een automatische pH- en chloordosering. Voor meer informatie over deze doseerinstallaties kan je terecht in één van onze fysieke winkels.

Naast een automatische dosering dien je nog steeds de filterinstallatie te onderhouden en het zwembad te reinigen met een schepnet of stofzuiger. Al kan een zwembadrobot hierbij een groot gemak zijn!